Het mannelijke geslachtshormoon testosteron maakt van jongens echte mannen. Zo zorgt het voor de ontwikkeling van spieren, de botdichtheid en mannelijke uiterlijke kenmerken. Maar wat als je te weinig of te veel testosteron hebt? En hoe kun je het testosterongehalte in je lichaam beïnvloeden?
Testosteron
Testosteron is het belangrijkste mannelijke hormoon. Het is een geslachtshormoon en wordt geproduceerd in de testikels en bijnieren. Voor de puberteit is het testosterongehalte in het lichaam van jongens laag, maar tijdens de puberteit stijgt dit gehalte.
Hoewel testosteron over het algemeen gelinkt wordt aan mannen, hebben ook vrouwen testosteron in hun lichaam. Dit testosterongehalte is wel een stuk lager dan bij mannen. Bij vrouwen vindt de productie plaats in de eierstokken en bijnieren.
Functie van testosteron
Hormonen hebben veel verschillende functies in het lichaam, zoals de groei, de stofwisseling en het gedrag. Ook testosteron heeft zijn eigen functies. Welke functies dan precies? Simpel gezegd: het maakt van jongens echte mannen.
Testosteron is namelijk hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de ontwikkeling van geslachtskenmerken als:
- de geslachtsorganen;
- lichaams- en gezichtsbeharing;
- de aanmaak van sperma;
- de spiergroei;
- het libido.
De hoeveelheid testosteron in het lichaam bepaalt dus de ‘mate van mannelijkheid’. Maar testosteron in het lichaam houdt ook verband met zelfvertrouwen, een gevoel van dominantie en competitiedrang.
Te weinig testosteron
Na je 25e levensjaar neemt de productie van testosteron af. Rond hun 40e beginnen mannen dit echt te merken. Uiteindelijk leidt dit onder meer tot minder spiermassa, minder botdichtheid, minder zin in seks, een toename van vet, lusteloosheid en een vermindering van lichaamsbeharing.
Een gezonde man van 25 zal niet direct last krijgen van deze kwaaltjes. Deze afname van testosteron gaat namelijk erg geleidelijk. Wel kunnen ongezond eten en drinken (vet eten, alcohol, suikers) de afname van de productie van testosteron versnellen.
Een bloedonderzoek bij de dokter kan een te laag testosterongehalte aantonen. Gelukkig kan hier wel wat aan gedaan worden. Door testosterontherapie kan dit tekort namelijk weer aangevuld worden.
Te veel testosteron
Mannen (met name bodybuilders) die op korte termijn meer testosteron in hun lichaam willen, nemen dit hormoon in de vorm van anabole steroïden. Je lichaam heeft zo een grote hoeveelheid testosteron waardoor het sneller spieren opbouwt.
Maar te veel testosteron kan gepaard gaan met stemmingswisselingen, agressief gedrag, dominant gedrag en overmatig veel zin in seks.
Testosteron beïnvloeden
Testosteron vormt zich op natuurlijke wijze in je lichaam. Maar je kunt de productie ervan ook positief beïnvloeden, zonder dat hier anabole steroïden aan te pas hoeft te komen.
Hoe kun je je testosterongehalte op natuurlijke wijze verhogen?
- Krachttraining: krachttraining stimuleert de productie van testosteron. Maximaal een uur trainen, losse oefeningen met barbells en dumbells en kortere rustperiodes geeft het beste resultaat.
- Voldoende slaap: ’s nachts neemt de productie van testosteron toe. Slaap dus iedere nacht voldoende en zorg voor goede slaapkwaliteit.
- Goed en voldoende eten: eet niet te veel suikers, maar ga voor voldoende goede vetten en groenten; deze verhogen het testosterongehalte in het lichaam. Gezonde vetten zijn belangrijk omdat die zorgen voor het gezonde cholesterol HDL, dat vervolgens weer zorgt voor de productie van testosteron. Daarnaast zorgt voeding met voldoende vitaminen en mineralen voor een goed testosterongehalte; met name vitamine B, vitamine C, zink en magnesium.
- Regelmatig seks: het regelmatig hebben van seks leidt tot een hoger testosterongehalte in het lichaam.
- Niet te veel alcohol: door te veel alcohol neemt de productie van testosteron juist af.
- Geen stress: veel stress leidt tot hogere productie van het stresshormoon cortisol. Te veel cortisol zorgt ervoor dat het testosteronniveau daalt.
- Niet te veel pijnstillers: pijnstillers als paracetamol, codeïne en wietolie zorgen voor een laag testosterongehalte.
Het testosterongehalte is bij mannen een stuk hoger dan bij vrouwen. Toch speelt testosteron ook bij vrouwen een rol. Veel vrouwen met overgewicht hebben namelijk een te laag testosterongehalte en een te hoog oestrogeengehalte (het vrouwelijke geslachtshormoon) in hun lichaam. Hierdoor slaat het lichaam meer vet op.
Daarom is het belangrijk om de hormonen testosteron en oestrogeen in balans te brengen zodat het lichaam vet gaat verbranden in plaats van opslaan. Dit kan onder andere met bovenstaande tips!
Wil je meer weten over afvallen, krachttraining of de juiste voeding? Neem dan contact op via d.vanbergen@mountreachmore.nl en we helpen je graag verder!
Bronnen:
www.mens-en-gezondheid.infonu.nl
www.salusi.nl
www.gezondheidssnet.nl
www.drogespieren.nl