Skip to main content

Wil jij jezelf een plezier doen en (opnieuw) beginnen met fitness? Wat goed! Ik geef je graag een steuntje in de rug met deze vijf beginnerstips!

1. Kies je oefeningen strategisch
Strategisch? Wat ik bedoel is dat je er van tevoren over nagedacht moet hebben. Stel een schema op waarmee je zorgt dat meerdere spiergroepen aangesproken worden. Stel je begint met 3x per week te trainen zorg dan dat je steeds probeert je gehele lichaam te belasten. Op deze manier train je elke spiergroep 3x per week. Maak een schema voor 3 dagen, met 3 verschillende trainingen en probeer je hier een periode aan te houden. Op deze manier zal je merken dat je de oefeningen beter gaat uitvoeren en steeds sterker wordt in deze oefeningen. 

2. Niet vergeten: de warming up
Je start een goede fitnesstraining altijd je spieren en gewrichten klaar te maken voor de activiteiten die je van plan bent te gaan doen. Waarom? Het opwarmen van je lichaam maakt gewrichten los en verbetert de doorbloeding. Het activeert je lichaam voor de belasting die komen gaat. Anders gezegd: de kans op blessures is kleiner met een warming up. Je kunt verschillende manieren kiezen om je lichaam op te warmen. Je kunt kiezen voor een algemene warming up bijvoorbeeld cardioapparaten, zoals de crosstrainer, loopband, het roeiapparaat of de hometrainer. Thuis workout? Doe wat jumping jacks, rek- en strekoefeningen of kies voor touwtjespringen. Je kunt ook gebruik maken van een specifieke warming up die al iets meer focust op de oefeningen die je gaat doen. Doe iets dat je leuk vindt, bouw het rustig op en put jezelf nog niet uit want de echte training moet nog beginnen!

3. Gewicht en houding
Begin een oefening altijd met te focussen op een goede houding. Een goed begin is een goed eind. Probeer rustig uit hoe zwaar je gewichten moeten zijn bij de oefeningen en raak niet overmoedig. Je kan makkelijk de eerste 2 weken  even rustig aankijken en vanuit daar verder uitbouwen. Om de goede houding te kiezen bij het uitvoeren van de oefeningen is het verstandig om de eerste keren een rondje met een personal trainer te doen of iemand anders die verstand heeft van trainen. Je voorkomt hier vervelende blessures mee!

4. Zorg dat je iets hebt gegeten.
Voldoende eten voor de trainingen is ook erg belangrijk. Je kan ruim van te voren een iets grotere maaltijd eten (denk hierbij aan 2 uur van te voren) of 30 minuten voor de training een stukje fruit. In elk geval is het een goed idee dat je maaltijd iets van koolhydraten en eiwitten bevat. 

Koolhydraten geven je energie bij intensieve inspanningen en eiwitten zijn belangrijk voor het herstel van je spieren. Kom je eiwitten tekort in je voeding, breekt je lichaam spiermassa af. En daar had je nu net zo hard voor gewerkt! 

5. Heb geen alles of niets mentaliteit

Veel mensen beginnen super fanatiek, gaan vanuit het niets 5x per week sporten en houden dit meestal niet vol. Als dit gebeurt begin je gewoon veel te hard, je vraagt teveel van jezelf en  de kans op slagen wordt alleen maar kleiner.

Als je normaal niets doet en dan gaat sporten doe je al meer dan dat je deed. Ga dus niet in 1x heel veel doen, kijk wat haalbaar is en bouw dit rustig op.

Zie je dat dit goed gaat ?  Ga dan de intensiteit en de frequentie van je trainingen verhogen.

Consistent zijn in je trainingen is het belangrijkste. De ene training kan wat beter gaan en de andere wat slechter. Dit maakt helemaal niet uit.

Ga ervoor!
Houdt er rekening mee trainen is langetermijndenken, op jezelf concentreren en je niet laten afleiden of ontmoedigen door anderen.  Zorg goed voor jezelf en heb plezier! Wil jij een goede start maken mét ondersteuning? Neem dan contact met ons op.