Skip to main content

Waarom het energiebalans zo belangrijk is?

Veel mensen zijn tegenwoordig bezig met afvallen of aankomen. Om deze redenen is iedereen vaak bezig met voeding. Met een gezond voedingspatroon kan je op een verantwoorde manier gewicht verliezen of juist gewicht aankomen. In tegenstelling tot allerlei ongezonde methodes die mensen tegenwoordig gebruiken om snel resultaat te krijgen bijvoorbeeld crashdiëten. Dit snelle resultaat zorgt er vaak voor dat dit resultaat ook snel weer weg is. Vaak zijn de mensen die dit soort diëten hebben gevolgd op langere termijn nog zwaarder dan dat ze daarvoor waren.

In de blogs die ik de aankomende weken zal gaan schrijven zal ik een aantal dingen uitleggen waarin duidelijk wordt welke factoren belangrijk zijn,  als je gewicht wilt verliezen of misschien wel gewicht wilt aankomen. Dit eerste blog zal gaan over het energiebalans en de  factoren die daarbij komen kijken.

Neutraal energiebalans
Bij een neutrale energiebalans, waarbij het energieverbruik gelijk is aan de calorie-inname zou je lichaam in balans moeten blijven. Helaas zijn er veel factoren die hierbij komen kijken en is dit niet altijd even makkelijk gezegd. In deze blog leg ik uit welke factoren hierbij komen kijken en waar rekening mee moet worden gehouden als je wilt afvallen of juist wilt aankomen.

Positief of negatief energiebalans
Bij een positieve energiebalans zouden mensen moeten aankomen en bij een negatieve energiebalans zouden mensen moeten afvallen. Of jij een positief energiebalans hebt of een negatief energiebalans zijn 3 factoren heel belangrijk: je energiebehoefte, je energieverbruik en je calorie inname.

Energiebehoefte
Je energiebehoefte is het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft om in balans te zijn. Er is een standaard maatstaaf die zegt dat vrouwen een energiebehoefte nodig hebben van 2000 Kcal per dag en mannen 2500 Kcal.

Energieverbruik
Dit is de energie die je lichaam verbruikt op een dag. Hoe hoger het energieverbruik des te hoger de energiebehoefte. Iemand met een zittend beroep heeft bijvoorbeeld een lager energieverbruik dan iemand met een beroep waarbij je veel beweegt.

Calorie inname
Naast de energiebehoefte en het energieverbruik is ook de calorie inname van groot belang. De calorie inname is het totaal aantal calorieën dat gegeten en gedronken wordt. Wanneer iemand meer eet zal deze meer moeten bewegen om dit te verbranden.

In deze blog heb ik een korte inleiding gegeven op het energiebalans. In de blogs die zullen gaan komen, zal ik uitleggen welke factoren nog meer invloed hebben op het energiebalans.

Wil je hier meer over weten houdt dan de website van Mount Reachmore in de gaten of neem contact met ons op.

Met vriendelijke groet,
Danny van Bergen