Skip to main content

In deze blog wil ik mijn visie  geven en uitleggen waarom ik denk dat de meeste mensen hun goede voornemens niet behalen. De reden waarom mensen sowieso hun doelen niet behalen of het nou goede voornemens zijn of andere doelen.

Je wilt iets veranderen en het nieuwe jaar is daar vaak een goede gelegenheid voor. Nieuw jaar, nieuwe kansen en de kracht voelen iets willen te veranderen. Dit is iets wat de meeste mensen hebben en vol goede moed in januari starten met hun goede voornemens.

 

“Dit jaar ga ik echt alles veranderen”

 

Sporten, stoppen met roken, minder drinken, meer liefde geven aan de wereld en zo zullen er nog heel wat goede voornemens zijn.

Mensen hebben echt 100% de intentie om dit jaar alles beter te gaan doen. Ze zijn 100% overtuigd, maar ergens in hun hoofd toch ook weer niet. Hoe kan het nou dat 90% van de mensen hun goede voornemen niet volhoudt en waarschijnlijk nu begin februari alweer terug zijn gevallen in hun oude patronen??

De meeste mensen die iets willen bereiken hebben dit alleen in hun hoofd en zeggen dit tegen hun naaste familie en vrienden. Weinig mensen schrijven het doel dat zij willen bereiken niet op papier. Hier begint de eerste fout al.

Schrijf het doel dat je wilt bereiken op papier en hang dit ergens op waar je dit elke dag ziet. Hierdoor vergroot je de intentie om jouw doel te bereiken en heb jij meer committent voor jouw doel.

 

 

“Pak een blaadje en schrijf jouw doel nu op”

 

Een goed voornemen is vaak een verandering van bepaalde gewoontes en patronen. Voor het veranderen van deze gewoontes heb je focus nodig. Focus voor datgene dat je wilt veranderen.

Begin januari heeft iedereen zijn focus. Iedereen kan in  de eerste week van januari de nieuwe gewoontes volhouden.

Na deze week of misschien iets langer verliezen ze hun focus. De grootste redenen voor het verliezen van de focus is te weinig slaap of stress. Er komt een moment waarbij je net even niet goed geslapen hebt of stress krijgt door een bepaalde gebeurtenis.

 

“Focus heb je nodig om de juiste keuzes te maken en niet makkelijk over te stappen naar je oude gewoontes”

 

Door het verliezen van je focus maak je slechtere keuzes en val je terug in je oude patronen.

Oude patronen voelen vertrouwd dus blijven ze hangen. Dit is de makkelijkste weg, het voelt goed en je valt weer helemaal terug in je oude patronen.

Je hervindt niet de focus of wilskracht om je gestelde doel weer op te pakken en bent weer helemaal terug bij af. Je hebt niks opgeschreven waardoor je er niet echt aan herinnerd worden dat je iets wilde veranderen. Soms denk je er nog wel heel eventjes aan terug maar je steekt snel je kop weer in het zand.

Oh wat voelt die oude gewoonte waar je zo graag vanaf wilt weer lekker. Dat goede voornemen komt wel weer een keertje. Misschien wel volgend jaar 😊

Naast dat je je doel niet hebt opgeschreven heb je niet eens een plan. Je had alleen in je hoofd dat je dit jaar een goed voornemen had en dit hoe dan ook gingen proberen. Terwijl je stiekem allang wist dat het je niet ging lukken. Meest waarschijnlijk is er ergens in je ook de wil niet om het echt te willen veranderen. De strijd met jezelf aan te gaan, je angsten te overwinnen en jezelf te ontwikkelen. Je blijft liever waar je bent, waar je je veilig voelt. Je hebt helemaal geen zin in de gezonde stress die verandering met zich meebrengt. Gezonde stress die zorgt voor groei, zodat je een beter persoon wordt en je goede voornemens wel bereikt.

Jaar daarna probeer je hetzelfde weer. Zo blijf je elk jaar in dezelfde cirkel zitten.

 

Wil jij volgend jaar jouw goede voornemens wel bereiken zorg dan dat je de volgende punten op orde hebt:

  1. Schrijf je doel op papier
  2. Hang dit blaadje ergens op waar je het elke dag ziet
  3. Vertel mensen wat je doel is en dat jij alles gaat doen om dit te bereiken
  4. Maak een plan van aanpak waarin jij beschrijft hoe jij jouw doel gaat bereiken
  5. Zorg dat je focus behoudt door goed te slapen
  6. Zorg dat stress geen invloed hebt op het behalen van jouw doel
  7. Bepaal heel goed van te voren hoe je omgaat met te weinig slaap en stress
  8. Bepaal heel goed van te voren wat je doet als je je slecht voelt, maar ook wat je doet als je je heel goed voelt
  9. Het is logisch dat je terug valt naar je oude gewoonte. Accepteer dit voor een paar dagen, kijk dan naar het blaadje van stap 1, bekijk het plan dat je gemaakt had, pas zo nodig je plan aan en probeer het weer opnieuw
  10. Geef niet op en blijf het net zolang proberen tot jij de juiste gewoontes hebt gecreëerd voor het behalen van jouw doel.

 

Houdt voor de volgende keer dat je iets wilt veranderen rekening met bovenstaande punten.

Wacht niet tot volgend jaar. Had je een goed voornemen? Ben je weer teruggevallen?

Neem de volgende punten mee in je nieuwe plan en begin NU. Niet morgen, niet volgende week maar begin NU!!!

Met vriendelijke groet,
Danny van Bergen
Mount Reachmore