10 tips om fit te blijven in coronatijd
Ineens stond de wereld op zijn kop. We kregen te maken met het COVID-19 virus. Iets dat compleet nieuw is voor ons allemaal. Lockdowns over de gehele wereld, anderhalve meter afstand houden tussen jezelf en je vrienden of trainingspartners. Veel sluitingen in verschillende sectoren. Sportscholen dicht, horeca dicht en ook de scholen zijn gesloten.
Als jij een doel op het gebied van sport en gezondheid hebt, zoals fit worden, spieren opbouwen of afvallen, is dit hét moment om terug te vallen. Veel gemotiveerde sporters zetten hun doelstellingen aan de straat. Waarom? Stress is het antwoord. De meest voorkomende reden dat mensen hun doelen niet behalen en altijd weer terugvallen in oude patronen is stress. De coronasituatie is typisch zo’n situatie waarin mensen veel stress ervaren. Daar kun je niets aan doen. Maar in elke stresssituatie komt er een moment dat je over moet gaan naar acceptatie. Zodat je vervolgens weer kunt kijken naar je doel of hoe je jouw leven kunt hervatten.
Ben jij op dit punt aangekomen en stel je jezelf deze vragen?
- Hoe moet ik tóch mijn doel behalen?
- Hoe kan ik fit blijven in deze corona tijd?
In dit artikel geef ik je 10 tips om fit te blijven en doelen te behalen in coronatijd.
1 Accepteer de situatie
Accepteer wat er aan de hand is en bekijk hoe je in deze situatie toch jouw doel kunt behalen. Of hoe je kunt zorgen dat je niet helemaal terugvalt. Denk in oplossingen en niet in problemen. Op momenten dat jij je goed voelt, doe een stapje meer. En op momenten dat jij je iets minder goed voelt, doe je een stapje terug. Als je dit op de lange termijn volhoudt, kom je toch steeds dichter bij jouw doel.
2 Zorg voor een vast ritme
Ga elke dag rond dezelfde tijd gaan slapen en sta rond dezelfde tijd weer op. Heb je problemen met in slaap komen? Creëer dan een vast slaapritueel zonder al teveel prikkels. Zorg één uur voordat je gaat slapen dat je hersenen tot rust komen en niet meer teveel prikkels te verwerken krijgen.
3 Probeer dagelijks 30-60 minuten te bewegen
Doe een thuis work-out of maak een wandeling door de natuur. Ik combineer dit met elkaar. De ene dag doe ik een krachttraining en de andere dag maak ik een grote wandeling door de natuur. Je kunt dit ook op één dag combineren. Doe dan
’s ochtends een krachttraining en maak later op de dag een wandeling. In elk geval is het belangrijk dat je iets zoekt wat je leuk vindt. Blijf in beweging.
4 Stel jezelf nieuwe uitdagingen/doelen
De situatie is veranderd en misschien passen de uitdagingen die je jezelf gesteld had niet meer bij de nieuwe situatie. Bedenk nieuwe uitdagingen die wel passen bij deze situatie. Voorbeelden zijn: vijf kilometer rennen, wekelijks een bepaald aantal squats, push-ups en pull-ups moeten behalen of een circuit voltooien binnen een bepaalde tijd.
5 Wees bewust van je eigen gedragHeb je het gevoel dat je bovenstaande punten niet naleeft? Observeer jezelf en wordt bewust van de dingen die je niet goed doet. Heb je geen vast ritme? Is er veel irritatie thuis, lukt het je niet om je leven weer op te pakken? Kijk naar je eigen functioneren en bedenk hoe je jouw houding kunt veranderen voor een positief effect. Neem de volledige verantwoording op je eigen schouders. Probeer eerst te begrijpen, voordat je begrepen wilt worden.
6 Zorg voor een gezonde omgeving
Juist in deze periode is het belangrijk dat je gezonde boodschappen in huis haalt. Zit je voornamelijk thuis? Dan is dit een mooi moment om dingen te veranderen. Maak een plan om gezonder te gaan eten en ga op zoek naar gezonde recepten om uit te proberen. Als je zorgt voor veel gezonde producten in je omgeving, krijg je minder triggers om ongezond te gaan eten.
7 Doe elke dag wat ademhalingsoefeningen
Het is meerdere malen bewezen dat ademhalingsoefeningen of meditatie zorgen voor ontspanning in de hersenen en behoud van focus. Begin kort met twee tot vijf minuten en bouw dit langzaam op.
8 Denk in win/win
Bedenk hoe je andere mensen kan helpen. Dat levert niet alleen iets op voor die mensen maar ook voor jou. Je krijgt er een goed gevoel en meer energie van. Iets dat je goed kunt gebruiken in deze periode.
9 Houd de zaag scherp
Zorg voor een goede balans tussen je fitnessdoelen, werk en ontspanning. Als je alleen maar wilt presteren en continu bezig bent met het behalen van jouw doelen, werkt dit vaak negatief. Bouw een vorm van ontspanning in. Iets dat ervoor zorgt dat je jouw batterij weer oplaadt. Daarna kan je er weer met volle kracht tegenaan.
10 Heb je een gezin?
Probeer bovenstaande punten ook toe te passen. Creëer een vast ritme, bedenk een aantal leuke dingen die je met het hele gezin kunt doen en stel jezelf uitdagingen die je ook kunt voltooien. Vraag aan je kinderen hoe zij het graag zouden zien. Kijk naar de behoeftes van je gezin maar ook naar je eigen behoeftes. Overleg met je partner hoe jullie dit met elkaar kunnen oplossen.
Heb jij hulp nodig om een ritme in je leven te creëren? Jouw doelen te behalen? Of kun je wat inspiratie gebruiken bij het sporten? Neem dan contact met ons op.