Skip to main content

Vooral aan het begin van het jaar staan de sportscholen weer vol met trainende mannen en vrouwen die de laatste decemberkilo’s kwijt willen. Krachttraining is een betere manier dan cardio om dit voor elkaar te krijgen. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

Cardio en krachttraining

Hardlopen, spinning, steppen: de sporten waar mensen vaak het eerste aan denken als ze willen afvallen. Deze sporten vallen allemaal onder cardio: sporten waarbij je een langere periode beweegt en bezig bent met het opbouwen van conditie.

Oók effectief om af te vallen, zou je denken. Een betere manier om af te vallen is namelijk krachttraining. Onder krachttraining vallen oefeningen die je spieren verstevigen. Denk hierbij aan het trainen met gewichten of het doen van squats.

Krachttraining effectief

Krachttraining is effectief omdat het gericht is op spierontwikkeling.

Dat werkt zo..

Tijdens het doen van krachtoefeningen ben je bezig met het verstevigen van je spieren. Hoe meer je traint, hoe meer vetmassa je omzet in spiermassa. Hier val je niet direct door af – spiermassa is zelfs zwaarder dan vetmassa.

Maar deze spiermassa heeft veel brandstof nodig en vraagt daarom veel energie van je lichaam. En omdat je spieren veel energie vragen, verbranden ze meer calorieën. Dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt. Er komen hormonen vrij als testosteron en groeihormonen die zorgen voor vetverbranding.

En dat niet alleen. Ook ná de krachttraining gaat dit proces door. Krachttraining zorgt namelijk voor een verbeterd metabolisme. Hierdoor blijf je in rustperiode calorieën verbranden – ook wel het afterburn-effect genoemd. Zo verbrand je calorieën zonder dat je hier iets voor hoeft te doen! Hoe mooi is dat?

Veel cardio bevordert de vetopslag

Maar waarom werkt dit beter dan cardio? Cardiotrainingen zijn er voornamelijk op gericht om conditie op te bouwen. Dit is natuurlijk ontzettend goed – een goede conditie houdt je lichaam gezond! Maar het is niet de effectiefste methode om af te vallen.

Je lichaam maakt namelijk cortisol aan als je veel aan cardio doet. Dit is een stresshormoon dat zorgt dat je lichaam in een katabole (afbrekende) fase komt – Dit zorgt voor spierafbraak en vetopslag.

Van krachttraining val je niet per se sneller af. In de beginperiode is het afvallen gelijk aan cardiotraining – soms val je met cardiotraining zelfs meer af in het begin. Het gaat er juist om dat je lichaam op lange termijn verandert en ook blijvend verandert door de opbouw van spieren.

Doordat krachttraining zorgt voor een verbeterd metabolisme waardoor je ook in rust calorieën verbrandt, zorgt krachttraining juist op de lange termijn voor veel voordelen die je met cardiotraining niet hebt. Krachttraining in combinatie met een gezond voedingspatroon zorgt voor een blijvend resultaat!

3 tips voor het afvallen met krachttraining

  • Met sporten alleen val je vrijwel niet af. Zorg voor een goede combinatie van sporten en gezonde Wil je afvallen? Houd dan de volgende verhouding aan: 70% gezonde voeding, 30% sporten.
  • Ga voor een combinatie van krachttraining en cardio. Doe bijvoorbeeld 40 minuten aan krachttraining en eindig met 20 minuutjes Zo bouw je spiermassa op en werk je tegelijkertijd aan je conditie.
  • Heb je al eens van de kettlebell gehoord? De kettlebell is een groot gewicht waarmee je krachtraining én cardiotraining combineert. Daarnaast train je in één keer meerdere spiergroepen.

Wil jij beginnen met krachttraining en heb je advies nodig? Neem dan contact op via d.vanbergen@mountreachmore.nl en wij helpen je hierbij!