Skip to main content

Dat je dik wordt van vetten is maar deels waar. Je lichaam heeft namelijk iedere dag vetten nodig. Ze leveren energie en houden je cholesterolgehalte op peil. Vetten kun je indelen in drie soorten: transvetten, verzadigde zetten en onverzadigde vetten. De verzadigde vetten en transvetten, dát zijn de boosdoeners.

Wat doet vet met je lichaam?

‘Vet op je lichaam? Nou, ik ben dat zwembandje toch liever kwijt dan rijk.’

Herkenbaar? Groot gelijk in!

Maar vergeet niet dat je lichaam ook vetten nodig heeft. Vet is namelijk een brandstof en levert energie. Daarnaast is het een bouwstof voor onze lichaamscellen. Zonder vet zal je energielevel -10 zijn..

En zonder vet overleef je de winter niet. Het vetweefsel dat zich onder de huid bevindt isoleert je lichaam en beschermt het tegen kou. Het vetweefsel om de organen heen biedt juist bescherming tegen schokken van buitenaf.

Daarnaast zijn er bepaalde vitamines die alleen in vet oplosbaar zijn en dus alleen via vet in je lichaam terechtkomen. Dit houdt in dat er vet nodig is om deze vitamines (A, D, E en K) op de juiste plaats in je lichaam te verwerken.

Maar niet alle vetten hebben zulke positieve eigenschappen. Vetten kun je namelijk onderverdelen in drie soorten: verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten worden ook wel de slechte vetten genoemd. Hier kun je beter zo min mogelijk van nemen. Verzadigde vetten verhogen namelijk het cholesterolgehalte in het bloed.

De vetten blijven hierdoor aan de binnenkant van de bloedvaten zitten waardoor deze verstopt raken. Dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Verzadigde vetten zitten voornamelijk in dierlijke producten. Zo zitten er veel verzadigde vetten in:

  • volle zuivelproducten: volle melk, volle yoghurt, volvette kaas
  • vet vlees: salami, hamburger, worst, frikandel
  • snacks: koek, gebak, chips, chocolade
  • plantaardige vet: kokosolie, palmolie

Niet te vaak een rondje snackbar dus!

Advies: In alle voedingsmiddelen zitten zowel onverzadigde als verzadigde vetten. Je ontkomt er dus niet aan. Wel zijn de hoeveelheden verschillend. Vervang de producten met veel verzadigde vetten door producten met veel onverzadigde vetten.

*De verzadigde vetten die in kokosvet en palmolie zitten zijn gezonder dan de vetten in de andere producten van het lijstje.

Transvetten

Transvetten zijn de écht slechte vetten. Deze vetten worden fabrieksmatig gemaakt van onverzadigde vetten en worden hierdoor moeilijk verwerkt door het lichaam.

Net als verzadigde vetten verhogen ze het cholesterolgehalte. En ze vergroten de kans op hart- en vaatziekten. Zelfs nog sterker dan verzadigde vetten!

Transvetten zitten voornamelijk in fabrieksmatige producten als:

  • hard bak- en braadvet
  • hard frituurvet
  • koek, gebak, chips, chocolade (en alle andere verleidelijke snacks)

Advies: probeer transvetten volledig te vermijden. Ze dragen absoluut niet bij aan je lichamelijke gezondheid! Bak bijvoorbeeld met vloeibaar en zacht vet in plaats van geharde boter en vermijd de koek- en chips schappen in de supermarkt.

Onverzadigde vetten

Zoals gezegd, niet alle vetten zijn slecht. Onverzadigde vetten zijn namelijk de goede vetten. Ze zorgen voor een normaal cholesterolgehalte in het bloed en leveren essentiële vetzuren. Deze vetzuren kan je lichaam niet zelf aanmaken, maar krijg je binnen door voedsel – voedsel met veel onverzadigde vetten dus.

De onverzadigde vetten kun je onderverdelen in

  • enkelvoudige onverzadigde vetzuren en
  • meervoudige onverzadigde vetzuren.

Die laatste is weer in te delen in omega-3 en omega-6 vetzuren (dit zijn de essentiële vetzuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken).

Onverzadigde vetten zitten voornamelijk in:

  • vette vis
  • plantaardige oliën
  • vloeibare bak- en braadproducten
  • zachte margarine
  • noten en zaden
  • avocado

*Enkelvoudige onverzadigde vetzuren vind je vooral in olijfolie, noten en avocado en meervoudige onverzadigde vetzuren in vette vis en plantaardige oliën.

Advies: probeer zoveel mogelijk verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten. Gebruik bij het bereiden van eten gezonde oliën en vetten en ga minimaal 1 keer per week langs de visboer voor een lekker vet visje (kibbeling en lekkerbekjes uitgesloten. De visjes met een krokant korstje zijn niet gezond!).

Alles waar te voor staat is niet goed. Ga dus niet helemaal los op de onverzadigde vetten, maar probeer een goede balans te vinden. 30% goede vetten, 40% eiwitten en 30% koolhydraten is de beste combinatie als je wilt afvallen.

Wil je graag afvallen en heb je een steuntje in de rug nodig? Neem dan contact op via d.vanbergen@mountreachmore.nl en wij helpen ook jouw bij je doelstellingen!

 

Bronnen: