Skip to main content

Tegenwoordig hoor je veel over eiwitten en koolhydraten. Regelmatig hoor ik mensen om me heen zeggen dat koolhydraten slecht zijn en om die reden steeds minder koolhydraten gaan eten.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten worden ook wel suikers genoemd en zijn voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam. Om goed te kunnen blijven functioneren heeft je lichaam koolhydraten nodig.  Neem je teveel koolhydraatrijke voeding dan slaat je lichaam het teveel op als vet. Blijf je dit te vaak doen, dan zal je lichaam steeds meer vet opslaan.

Er zijn 2 soorten koolhydraten: snelle koolhydraten en complexe koolhydraten. Snelle koolhydraten (vaak suikers) worden snel door het lichaam opgenomen, denk hierbij aan fruit, snoep, gebak en koekjes. Complexe koolhydraten worden langzamer door het lichaam opgenomen. Deze complexere koolhydraten zijn vaak voor het lichaam net iets gezonder dan de snellere koolhydraten. Denk bij complexe koolhydraten aan havermout, quinoa, zoete aardappelen en zilvervliesrijst.

Pas op met het gebruik van snelle koolhydraten. Deze snelle koolhydraten hebben vaak een verslavende werking en kunnen op lange termijn slecht zijn voor je lichaam. Het teveel eten van deze koolhydraten kan vaak leiden tot obesitas en in sommige gevallen zelfs tot diabetes type 2. Bepaalde snelle koolhydraten zijn wel een goede bron van energie voor het sporten, bijvoorbeeld fruit. Neem dit een half uur voor je training.

Koolhydraten eten en toch gewicht verliezen…

Ondanks dat een overschot aan koolhydraten slecht is voor het lichaam hebben we ze wel nodig. Ze zorgen voor de energie die jouw lichaam nodig heeft. Hoeveel koolhydraten iemand nodig heeft verschilt per persoon.

Persoon 1: heeft een normaal postuur, is niet te dik en heeft een goede gezondheid.

Persoon 2: heeft overgewicht en zou graag willen dat het lichaamsgewicht en vetpercentage naar beneden gaat.

Bij persoon 1 moet de dagelijkse voeding voor 40 tot 70% uit koolhydraten bestaan, afhankelijk van de dagelijkse lichaamsbeweging. Een gezonde verhouding zou zijn 40% koolhydraten, 30% eiwitten en 30% vetten. Wanneer persoon 1 ineens veel harder zal moeten gaan werken of sporten zou deze verhouding kunnen veranderen in 50% koolhydraten, 30% eiwitten en 20% vetten.

Persoon 2 wil gewicht verliezen en zou dus veel eiwitrijker moeten gaan eten dan persoon 1. Persoon 2 zou de volgende verhoudingen aan moeten houden om gewicht te kunnen verliezen: 30% koolhydraten, 40% eiwitten en 30% vetten. Mochten deze verhoudingen geen resultaten geven of is het totaal aantal calorieën te hoog, dan zou een andere verhouding kunnen worden toegepast, bijvoorbeeld 20% koolhydraten, 40% eiwitten en 40% vetten.

Goede koolhydraten

Hoef je geen gewicht te verliezen, dan kun je dus 40 tot 70% van je voeding uit de goede koolhydraten laten bestaan. Wil jij gewicht verliezen, dan zul je meer eiwitrijk moeten gaan eten. Blijf wel goede koolhydraatbronnen eten want te lang geen koolhydraten eten zorgt voor veel stress. Stress is heel slecht voor je lichaam.

Goede koolhydraatbronnen zijn:

• Havermout
• Quinoa
• Zilvervliesrijst
• Zoete aardappels
• Groentes
• Bonen
• Fruit (snelle koolhydraten)

Kies koolhydraten uit de bovenstaande voedingsmiddelen. Wil je afvallen op de juiste manier zorg dan voor een goede verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Zorg er daarnaast voor dat je lichaam minder calorieën binnen krijgt dan dat het verbruikt.

Like onze facebookpagina voor meer artikelen. Wil jij een voedingsplan speciaal gericht op jouw doelstelling neem dan contact op via d.vanbergen@mountreachmore.nl of kijk op de homepage.

 

*De resultaten kunnen per persoon verschillen. Daarnaast kunnen wij niet verzekeren dat jij met onze methode het resultaat behaalt dat jij wilt.