Skip to main content

Wil je afvallen of gezonder leven, dan is het belangrijk dat je naast voldoende beweging ook de juiste producten eet. Ga vooral voor vers, natuurlijk en gevarieerd. Maar welke producten kun je beter laten staan?

1. Pizza, witbrood, witte pasta

Zeg je pizza, witbrood en pasta, dan zeg je snelle koolhydraten. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan snelle koolhydraten, de koolhydraten die je eigenlijk liever wilt vermijden. Ze staan het afvalproces in de weg en te veel van deze koolhydraten kan leiden tot vetopslag.

Daarnaast zorgt het eten van snelle koolhydraten voor een energiepiek. Na het eten van brood stijgt je bloedsuikerspiegel voor een moment en daalt daarna weer snel. Hierdoor wordt je moe en heb je snel weer honger.

Wat dan wel? Haal je koolhydraten liever uit bronnen van langzame koolhydraten. Dit zijn bijvoorbeeld zoete aardappel, groenten, zilvervliesrijst, havermout en fruit. Door deze producten heb je langere tijd energie en blijf je langer verzadigd.

2. Snoepgoed

Door suikers word je moe en futloos. Helaas zit tegenwoordig bijna overal suiker in. Het is toegevoegd aan bijna alle pakjes en zakjes en zelfs in vleeswaren zit vaak suiker. Het is niet altijd mogelijk om alle voedingsmiddelen met suiker te vermijden, maar een hoop kun je wel direct van je menu schrappen.

Wat dacht je van al die snoepjes, koekjes en chocolade? Probeer snoepgoed zoveel mogelijk te laten staan. Ze zijn koolhydraatrijk en bevatten geen voedingsmiddelen.

Wat dan wel? Heb je toch zin in een tussendoortje? Ga dan voor gezond! Neem in plaats van snoep wat gedroogde vruchten (die ook lekker zoet zijn) of ga juist voor groentesnacks. Neem wat stukjes komkommer met tzatziki of maak tomatenhapjes met een beetje mozzarella. Maar er een feestje van!

3. Lightfrisdranken

Ben jij aan het afvallen en neem je daarom vaak cola light in plaats van gewone cola? Een gezondere keus zou je denken. Toch kun je ook de cola light beter laten staan. In plaats van suikers zijn er namelijk veel kunstmatige zoetstoffen aan toegevoegd. En hiermee houd je eigenlijk je lichaam voor de gek.

Als jij een glas cola light neemt, dan denkt je lichaam dat het suiker binnenkrijgt (door de kunstmatige zoetstoffen). Hierdoor gaat het insuline aanmaken en stijgt je insulineniveau om die suikers te verwerken. Maar je krijgt helemaal geen suikers binnen. Je bloedsuikerspiegel raakt zo uit balans en een teveel aan insuline wordt weer in je lichaam opgeslagen, als vet.

Wat dan wel? Wil jij afvallen of gezonder leven, neem dan helemaal geen frisdrank meer. Laat zowel de gewone frisdrank als de lightfrisdranken staan. Ga liever voor water of thee. Of neem een glas spa rood en doe er wat vruchtjes bij; zo maak je je eigen gezonde frisdrank!

4. Vruchtensappen

Ben jij dol op je glaasje appelsap in de ochtend? Pas daar dan mee op. Sappen uit pak zijn helemaal niet zo goed om te nemen. Ze bestaan niet voor 100% uit fruit en er zijn veel extra stoffen aan toegevoegd. De vezels die oorspronkelijk in fruit zitten zijn volledig verdwenen.

Daarnaast zit er in vruchtensap (ook de versgeperste sapjes) veel vruchtensuiker. Dit soort suiker werkt eigenlijk hetzelfde als de snelle koolhydraten in brood en de suiker in snoepjes. Ook zijn de zuren in deze sapjes slecht voor je gebit, omdat ze je glazuur aantasten.

Wat dan wel? Wil je toch vruchtensap drinken, neem dan versgeperste sinaasappelsap met vruchtvlees. Hierin zit van alle sappen nog de meeste vitamine C en zijn enkele vezels bewaard gebleven. Maar het allerbeste kun je gewoon echt fruit nemen. Hierin zitten namelijk ook veel voedingsvezels!

5. Snacks en vet vlees

Een frikandel, saucijzenbroodje of schaaltje chips. Het klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar ook deze producten kun je beter niet meer nemen. Ze bevatten veel verzadigde vetten en transvetten, vetten die vooral in dierlijke- en fabrieksmatige producten zitten en niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon.

Als je te veel van zulke vetten binnenkrijgt, verhoogt het cholesterolgehalte en wordt de kans op hart- en vaatziekten groter. Frikandellen en hamburgers zijn misschien een inkoppertje, maar ook in worst en paté (bewerkt vlees) en speklap, gehakt en karbonade (vet vlees) zitten deze vetten.

Wat dan wel? Vervang zoveel mogelijk producten met verzadigde vetten en transvetten voor producten met onverzadigde vetten.

Wil je graag afvallen en heb je een steuntje in de rug nodig? Neem dan contact op via d.vanbergen@mountreachmore.nl en we kunnen een geheel voedingsplan op maat verzorgen, aangepast aan jouw lichaam en doelstellingen!

 

Bronnen:
www.voedingscentrum.nl
www.gezondheidsplein.nl