Skip to main content

Trainen, trainen en trainen.. Want alleen zo krijg je spieren, toch? Dat is niet helemaal waar. Trainen is belangrijk, maar rust net zo! Tijdens de periode ná de training krijgen je spieren de kans om te herstellen en te groeien. Maar wat is de juiste verhouding tussen trainen en rust?

Tijdens de training

Je traint je spieren omdat je sterker wilt worden, omdat je wilt afvallen of omdat je meer spiermassa wilt. Tijdens een training ben je hard aan het werk om je spieren dus sterker te maken. Denk je…

Eigenlijk maak jij je spieren juist slap en moe! Tijdens een training stijgen je hartslag en bloeddruk, je energieverbruik verhoogt en je maakt hele kleine beschadigingen (scheurtjes) aan in je spieren. Je maakt je spieren dus beetje bij beetje ‘kapot’ (natuurlijk niet echt, want dat zou betekenen dat je een blessure oploopt).

Dit kun je goed zien aan het einde van een training. Na het trainen kun je namelijk veel minder aan dan aan het begin van de training. Jij bent moe en je spieren zijn moe.

Na de training

Je spieren zijn dus achteruit gegaan. En dat is juist de bedoeling! Na de training treedt er namelijk supercompensatie op. Dit betekent dat je lichaam zich aanpast aan de belasting van de training en de kleine scheurtjes en beschadigingen in je spieren herstelt. Daarnaast maakt het je spieren ook nét iets beter.

Het lichaam bereidt de spieren voor op de ‘toekomst’. Het zorgt voor meer spieropbouw, zodat het de volgende keer weer die inspanningen aankan. Na het trainen herstellen de spieren zich dus en worden ze nét iets beter dan voor de training.

Voldoende rust

Voor een optimale supercompensatie is het belangrijk om het lichaam voldoende rust te geven. Blijf jij maar trainen en gun je je lichaam geen rust? Dan zullen je spieren alleen maar meer afbreken en geen kans krijgen om te herstellen en te groeien. Het is dus goed om de spieren de tijd te gunnen om zich te herstellen. Jammer voor de fanatiekelingen onder ons, maar een keertje niet trainen kan dus effectiever zijn!

Aan de andere kant is het ook belangrijk om niet te lang te rusten. De spieren hebben aanpassingen gemaakt en zijn iets sterker en groter geworden. Als er vervolgens lange tijd niet wordt getraind, zijn deze aanpassingen dus voor niets geweest en hoeft het lichaam de spiermassa niet meer te onderhouden.

De hoeveelheid rust kan voor gevorderden anders zijn dan voor beginners. Wil jij weten wat voor jou de juiste verhouding is tussen trainen en rust? Neem dan contact op via d.vanbergen@mountreachmore.nl.

Bronnen:
www.powerlijf.nl
www.ultiemefitnesstips.nl
www.onlineprotrainer.nl
www.lichaamsoefeningen.nl