Wat zijn eiwitten en waarvoor zijn ze belangrijk ?

24 sep ‘16
categorie:

Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Eiwitten bestaan uit ketens van aminozuren. Binnen deze ketens zijn veel verschillende combinaties mogelijk. Hierdoor is elk eiwit uniek.

Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. De meest verantwoorde eiwitten komen uit plantaardige eiwitten. Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat door het eten van (teveel) dierlijke eiwitten lichamelijke klachten kunnen ontstaan zoals jicht, kanker, hart -en vaatziekten. Veel van deze klachten ontstaan door de verzuring van het lichaam die dierlijk eiwit met zich meebrengt. Om dit risico te verminderen is het goed om bij dierlijke eiwitten basisch voedsel te eten. Basisch voedsel gaat de verzuring van het lichaam tegen. Voorbeelden van basisch voedsel zijn verschillende groentes en noten. Naast voedsel gaat zelfgemaakte citroenwater en groene thee de verzuring van het lichaam ook tegen.

Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel; je zit snel vol en hebt de rest van de dag minder last van een hongergevoel. Daarnaast beïnvloeden eiwitten de stofwisseling positief. Het voedsel dat je eet moet worden verwerkt. Dit verwerkingsproces kost energie. Voor het verwerken van eiwitten verbruikt je lichaam veel meer energie dan voor het verwerken van koolhydraten of vetten. Het eten van eiwitten heeft dus een veel groter effect op de stofwisseling dan het eten van koolhydraten en vetten.

Als je wilt afvallen is het goed om eiwitrijk te eten. Wel is het belangrijk om ook koolhydraten en vetten in je voedingspatroon op te nemen. Bij inname van te weinig koolhydraten kunnen nierklachten optreden. Wanneer je overschakelt van een voedingspatroon bestaande uit alleen eiwitten naar een koolhydratenrijk voedingspatroon zal het gewicht snel toenemen. Het gaat dus om het vinden van de juiste balans. Om af te vallen zou het voedingspatroon idealiter moeten bestaan uit 40% eiwitten, 30% koolhydraten en 30% vetten. Het aantal calorieën dat je nodig hebt is afhankelijk van meerdere factoren, bijvoorbeeld gewicht, vetpercentage en lichaamsactiviteit.

Bronnen voor eiwitten zijn o.a.:

Plantaardige bronnen:

  • Quinoa
  • Boekweit
  • Gefermenteerde Soja
  • Spirulina en Chlorella
  • Bonen, erwten, linzen, noten en zaden

Dierlijke bronnen:

  • (Biologische) scharreleieren
  • Vis
  • (Magere biologische) vleessoorten

Eiwitten kunnen ook uit zuivelproducten worden gehaald. Zuivel is alleen niet zo gezond als men altijd dacht. Mijn voorkeur gaat uit naar een voedingspatroon met een minimale inname van zuivelproducten. Zuivelproducten kunnen zorgen voor o.a. maag –en darmklachten.

Eiwitten zijn, zeker in de sport, onmisbaar. Ik adviseer dan ook altijd een gevarieerd voedingspatroon met voldoende eiwitten afgestemd op jouw levensstijl en eventuele doelstellingen.

 

*De resultaten kunnen per persoon verschillen. Daarnaast kunnen wij niet verzekeren dat jij met onze methode het resultaat behaalt dat jij wilt.

Danny van Bergen

Vraag nu een intake gesprek aan met een van onze trainers.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Je krijgt een intake met een van onze trainers om te zien welke trainingsvorm het best bij je past en welke resultaten je mag verwachten.

Testimonials

Pfff.. het kost me nog steeds wel moeite om deze foto’s te zien, maar gelukkig kan ik nu wel met trots zeggen dat die tijd voorbij is!

Te dik, conditieloos, overwerkt, gestrest en de weg toch wel een beetje kwijt, voornamelijk mijzelf door tig duizend redenen, kwam ik tot de conclusie dat ik echt wat moest gaan ondernemen en wel direct............

Laura Kerkhoff, 30KG verloren door personal training Lees de hele testimonial

Over ons

Wij willen mensen coachen, trainen en inspireren om hun doel te bereiken. Bereik de top van die berg. Wij hebben verschillende programma’s en bieden een leuke combinatie tussen krachttraining en vechtsporten.

Met de juiste mindset en begeleiding komen we er wel. Als jij komt opdagen, zorgen wij voor de rest. Toepassing van kennis in een sfeer waarin jij je op je gemak voelt. Dat is een mooi startpunt. Klaar voor vertrek? Bel 06-39432859

Lees verder