Waarom krachttraining beter is dan cardio als je wilt afvallen – 3 tips

1 mrt ‘17
categorie: ,

Vooral aan het begin van het jaar staan de sportscholen weer vol met trainende mannen en vrouwen die de laatste decemberkilo’s kwijt willen. Krachttraining is een betere manier dan cardio om dit voor elkaar te krijgen. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

Cardio en krachttraining

Hardlopen, spinning, steppen: de sporten waar mensen vaak het eerste aan denken als ze willen afvallen. Deze sporten vallen allemaal onder cardio: sporten waarbij je een langere periode beweegt en bezig bent met het opbouwen van conditie.

Oók effectief om af te vallen, zou je denken. Een betere manier om af te vallen is namelijk krachttraining. Onder krachttraining vallen oefeningen die je spieren verstevigen. Denk hierbij aan het trainen met gewichten of het doen van squats.

Krachttraining effectief

Krachttraining is effectief omdat het gericht is op spierontwikkeling.

Dat werkt zo..

Tijdens het doen van krachtoefeningen ben je bezig met het verstevigen van je spieren. Hoe meer je traint, hoe meer vetmassa je omzet in spiermassa. Hier val je niet direct door af – spiermassa is zelfs zwaarder dan vetmassa.

Maar deze spiermassa heeft veel brandstof nodig en vraagt daarom veel energie van je lichaam. En omdat je spieren veel energie vragen, verbranden ze meer calorieën. Dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt. Er komen hormonen vrij als testosteron en groeihormonen die zorgen voor vetverbranding.

En dat niet alleen. Ook ná de krachttraining gaat dit proces door. Krachttraining zorgt namelijk voor een verbeterd metabolisme. Hierdoor blijf je in rustperiode calorieën verbranden – ook wel het afterburn-effect genoemd. Zo verbrand je calorieën zonder dat je hier iets voor hoeft te doen! Hoe mooi is dat?

Veel cardio bevordert de vetopslag

Maar waarom werkt dit beter dan cardio? Cardiotrainingen zijn er voornamelijk op gericht om conditie op te bouwen. Dit is natuurlijk ontzettend goed – een goede conditie houdt je lichaam gezond! Maar het is niet de effectiefste methode om af te vallen.

Je lichaam maakt namelijk cortisol aan als je veel aan cardio doet. Dit is een stresshormoon dat zorgt dat je lichaam in een katabole (afbrekende) fase komt – Dit zorgt voor spierafbraak en vetopslag.

Van krachttraining val je niet per se sneller af. In de beginperiode is het afvallen gelijk aan cardiotraining – soms val je met cardiotraining zelfs meer af in het begin. Het gaat er juist om dat je lichaam op lange termijn verandert en ook blijvend verandert door de opbouw van spieren.

Doordat krachttraining zorgt voor een verbeterd metabolisme waardoor je ook in rust calorieën verbrandt, zorgt krachttraining juist op de lange termijn voor veel voordelen die je met cardiotraining niet hebt. Krachttraining in combinatie met een gezond voedingspatroon zorgt voor een blijvend resultaat!

3 tips voor het afvallen met krachttraining

  • Met sporten alleen val je vrijwel niet af. Zorg voor een goede combinatie van sporten en gezonde Wil je afvallen? Houd dan de volgende verhouding aan: 70% gezonde voeding, 30% sporten.
  • Ga voor een combinatie van krachttraining en cardio. Doe bijvoorbeeld 40 minuten aan krachttraining en eindig met 20 minuutjes Zo bouw je spiermassa op en werk je tegelijkertijd aan je conditie.
  • Heb je al eens van de kettlebell gehoord? De kettlebell is een groot gewicht waarmee je krachtraining én cardiotraining combineert. Daarnaast train je in één keer meerdere spiergroepen.

Wil jij beginnen met krachttraining en heb je advies nodig? Neem dan contact op via d.vanbergen@mountreachmore.nl en wij helpen je hierbij!

Vraag nu een intake gesprek aan met een van onze trainers.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Je krijgt een intake met een van onze trainers om te zien welke trainingsvorm het best bij je past en welke resultaten je mag verwachten.

Testimonials

Ik train nu al 4 jaar bij Mount Reachmore en zit nog steeds op het gewicht waar ik wil zijn. Ik ben totaal 26kg afgevallen, voel mij top en train nog steeds met plezier..........

Samantha de Klonia, Deelnemer aan gezond en blijvend afvallen Lees de hele testimonial

Over ons

Wij willen mensen coachen, trainen en inspireren om hun doel te bereiken. Bereik de top van die berg. Wij hebben verschillende programma’s en bieden een leuke combinatie tussen krachttraining en vechtsporten.

Met de juiste mindset en begeleiding komen we er wel. Als jij komt opdagen, zorgen wij voor de rest. Toepassing van kennis in een sfeer waarin jij je op je gemak voelt. Dat is een mooi startpunt. Klaar voor vertrek? Bel 06-39432859

Lees verder