Waarom de juiste verhouding tussen trainen en rust belangrijk is

25 jun ‘19
trainen en rust
categorie:

Trainen, trainen en trainen.. Want alleen zo krijg je spieren, toch? Dat is niet helemaal waar. Trainen is belangrijk, maar rust net zo! Tijdens de periode ná de training krijgen je spieren de kans om te herstellen en te groeien. Maar wat is de juiste verhouding tussen trainen en rust?

Tijdens de training

Je traint je spieren omdat je sterker wilt worden, omdat je wilt afvallen of omdat je meer spiermassa wilt. Tijdens een training ben je hard aan het werk om je spieren dus sterker te maken. Denk je…

Eigenlijk maak jij je spieren juist slap en moe! Tijdens een training stijgen je hartslag en bloeddruk, je energieverbruik verhoogt en je maakt hele kleine beschadigingen (scheurtjes) aan in je spieren. Je maakt je spieren dus beetje bij beetje ‘kapot’ (natuurlijk niet echt, want dat zou betekenen dat je een blessure oploopt).

Dit kun je goed zien aan het einde van een training. Na het trainen kun je namelijk veel minder aan dan aan het begin van de training. Jij bent moe en je spieren zijn moe.

Na de training

Je spieren zijn dus achteruit gegaan. En dat is juist de bedoeling! Na de training treedt er namelijk supercompensatie op. Dit betekent dat je lichaam zich aanpast aan de belasting van de training en de kleine scheurtjes en beschadigingen in je spieren herstelt. Daarnaast maakt het je spieren ook nét iets beter.

Het lichaam bereidt de spieren voor op de ‘toekomst’. Het zorgt voor meer spieropbouw, zodat het de volgende keer weer die inspanningen aankan. Na het trainen herstellen de spieren zich dus en worden ze nét iets beter dan voor de training.

Voldoende rust

Voor een optimale supercompensatie is het belangrijk om het lichaam voldoende rust te geven. Blijf jij maar trainen en gun je je lichaam geen rust? Dan zullen je spieren alleen maar meer afbreken en geen kans krijgen om te herstellen en te groeien. Het is dus goed om de spieren de tijd te gunnen om zich te herstellen. Jammer voor de fanatiekelingen onder ons, maar een keertje niet trainen kan dus effectiever zijn!

Aan de andere kant is het ook belangrijk om niet te lang te rusten. De spieren hebben aanpassingen gemaakt en zijn iets sterker en groter geworden. Als er vervolgens lange tijd niet wordt getraind, zijn deze aanpassingen dus voor niets geweest en hoeft het lichaam de spiermassa niet meer te onderhouden.

De hoeveelheid rust kan voor gevorderden anders zijn dan voor beginners. Wil jij weten wat voor jou de juiste verhouding is tussen trainen en rust? Neem dan contact op via d.vanbergen@mountreachmore.nl.

Bronnen:
www.powerlijf.nl
www.ultiemefitnesstips.nl
www.onlineprotrainer.nl
www.lichaamsoefeningen.nl

Vraag nu een intake gesprek aan met een van onze trainers.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Je krijgt een intake met een van onze trainers om te zien welke trainingsvorm het best bij je past en welke resultaten je mag verwachten.

Testimonials

Bij Danny ben ik met trainen grenzen over gegaan waar ik nooit dacht te komen, sterker nog zonder Danny was ik nooit 40 kilo afgevallen.......

Sonja Bakker, 40KG verloren door personal training Lees de hele testimonial

Over ons

De weg naar je doelen is zwaar. Logisch dus, dat je er als een berg tegen opziet. Wij kennen de berg en de weg naar de top. Of er op die berg nu een slankere, fittere of gezondere jij staat, wij staan achter je. En de hele weg naar de top ook.

Met de juiste mindset en dito begeleiding komen we er wel. Als jij komt opdagen, zorgen wij voor de rest. Toepassing van kennis in een sfeer waarin jij je op je gemak voelt. Dat is een mooi startpunt. Klaar voor vertrek? Bel 06-39432859

Lees verder