10 redenen waarom jij je doel niet behaalt

10 redenen waarom jij je doel niet behaalt
Wil jij al een hele tijd iets bereiken maar is het je na vele pogingen nog steeds niet gelukt? Zeg jij elke keer tegen jezelf: “Nu ga ik het doen!” en val je dan toch steeds terug?
In dit blog vind je misschien de oorzaak van je falen. Ik zet 10 redenen op een rij die je in de weg staan bij het behalen van je doel. Breng deze dingen op orde en jouw kans van slagen wordt ineens een stuk groter.
1. Verlies van focus door stressfactoren
2. Te ambitieuze doelen
3. Ambivalentie
4. Omgevingsinvloeden
5. Teveel gehecht aan eigen overtuigingen
6. Je doet iets wat je helemaal niet leuk vindt
7. Monkey Brain
8. Externe motivatie
9. Je schrijft je doel en plan niet op
10. Je gaat verkeerd om met tegenslagen
Verlies van focus door stressfactoren
Dit is de meest voorkomende reden waarom mensen hun doelen niet behalen. Stel je wilt iets bereiken, bijvoorbeeld 10 kilo afvallen, een lager vetpercentage, opbouw van spieren of iets heel anders. Je start supergemotiveerd en gaat lekker, tot het moment dat je ergens stress door ervaart. Dat kan een aantal dagen slecht slapen zijn, tijdtekort, een keer teveel gedronken of misschien heb je iets vervelends meegemaakt. Dit zijn de momenten waarop de motivatie wegzakt en je focus voor jouw doel verzwakt. Logisch, want als jouw focus op de stressfactor is gericht, kan het niet meer op je doel gericht zijn. Je hebt er niet altijd invloed op, maar door te plannen, op tijd naar te bed gaan en bewust om te gaan met alcohol kan je een terugval toch vaak voorblijven.
Te ambitieuze doelen
Het gestelde doel is veel te hoog gegrepen. Het vraagt teveel van je en hierdoor is er maar één uitkomst: falen. Omdat het gedoemd is te mislukken, is zo’n hoog gegrepen doel heel slecht voor jouw zelfvertrouwen. Het wordt een negatieve spiraal waardoor je nooit doelen zult bereiken. De oplossing: hak jouw grote doel in kleine stukjes. Stapjes die haalbaar zijn. Zo leer je iets te veranderen en succes te hebben. De succeservaringen helpen je om je zelfvertrouwen op te bouwen. Als je een kleiner doel behaald hebt kun je verder met het volgende kleine doel en kom je toch, stapje voor stapje dichter bij jouw grote doel.
Ambivalentie
Je wilt heel graag een doel bereiken… maar ergens ook weer niet. Op de één of andere manier wordt je steeds teruggetrokken naar je oude gewoontes en patronen. Je weet dat je iets wilt bereiken maar je weet ook dat je de dingen die je daarvoor moet opgeven veel te lekker vindt. Je twijfelt en valt terug, keer op keer. Wanneer jij ambivalent bent gebruik je vaak taal als: “Ik moet…” en “Ik wil…”. Vervang moeten en willen eens door gaan. Zeg bijvoorbeeld: “Ik ga gezond eten” in plaats van: “Ik moet gezond eten”. Met de woorden verander je ook je intentie en merk je dat je vaker écht tot actie overgaat.
Omgevingsinvloeden
Je hebt een doel wat je graag wilt bereiken. En aan de andere kant heb je verkeerde gewoontes en patronen die het je lastig maken om dit doel te bereiken. In jouw omgeving zijn allerlei triggers waardoor jij in de verleiding komt om verkeerde keuzes te maken. Je wilt afvallen maar overal in je omgeving zie je chips en chocola. Jij kunt dit niet weerstaan. Al helemaal niet, wanneer je te weinig geslapen hebt of stress ervaart. Wil jij een doel bereiken? Kijk dan goed naar je omgeving en hoe je deze kunt aanpassen. Elimineer alle onnodige verleidingen, kom niet op plaatsen waar veel verleiding is en maak het jezelf makkelijker.
Teveel gehecht aan je eigen overtuigingen
Door jouw opvoeding, omgeving en overtuigingen bekijk jij zaken op een bepaalde manier. Door dit eigen referentiekader en jouw hele eigen manier van denken zie je misschien wel iets over het hoofd. Een kleine verandering in je zienswijze zou er misschien voor kunnen zorgen dat je dichter bij jouw doel komt. Door gesprekken met anderen of een coach kun je misschien een andere denkrichting inslaan of een verbeterpunt blootleggen. Soms helpt dit zelfs om een vicieuze cirkel te doorbreken.
Je doet iets wat je helemaal niet leuk vindt
Je probeert een doel te bereiken op een manier die je helemaal niet leuk vind. Elke keer als je iets moet doen waar je een hekel aan hebt om je doel te bereiken dan groeit de tegenzin. Om doelen te bereiken moet je langetermijndenken. En dit gaat op de lange termijn niet werken omdat het niet vol is te houden. Zoek dus naar een leuke manier om je doel te bereiken, zodat je er met plezier aan werkt.
Monkey Brain
Je wilt iets bereiken maar het stemmetje vanbinnen zegt steeds dat je het niet kan. Of je gaat steeds dingen verzinnen die belangrijker zijn, om maar niet aan je doel te hoeven werken. Alsof er een aapje in je hoofd zit die steeds de aandacht vraagt en je afleidt van wat écht belangrijk is. Als je je hier bewust van bent, kun je jezelf oefenen om hier mee om te gaan. Je merkt ‘het aapje’ op, en laat het voor wat het is. Signaleer, maar reageer niet. Zo kun jij (met behulp van een duidelijk plan) de stappen die nodig zijn in vertrouwen zetten en bereik jij je doel.
Externe motivatie
Je wilt iets bereiken omdat (je denkt dat) anderen dit van jou verwachten of omdat je door dit doel te bereiken een bepaald aanzien krijgt (of hoopt te krijgen). Bedenk goed waarom jij een doel wilt bereiken. Is het willen of moeten? Handig om te weten, want interne motivatie is veel krachtiger en gaat veel langer mee dan externe motivatie. Als het moeten blijkt te zijn: wat wil je dan wél? Verander je doel, maak het realistisch en ga ervoor.
Je schrijft je doel en plan niet op
Als een doel in je hoofd blijft zitten en je uit het niet op papier, komt er vaak minder van terecht. In je hoofd heb je allerlei plannen die vervagen en veranderen na verloop van tijd. En uiteindelijk doe je niks. Door jouw doel op te schrijven, het met andere mensen te delen en daadwerkelijk een stappenplan te maken zet je een intentie. Je kunt er ook steeds naar kijken om jezelf scherp te houden en je kansen op succes te verhogen.
Je gaat verkeerd om met tegenslagen
Het bereiken van een doel is vaak geen rechte weg zonder tegenslagen. Tegenslagen horen bij het proces en hebben zelfs een functie. Ze maken je sterker. Om jezelf na een tegenslag weer op te pakken is veerkracht nodig. Tegenslag handle je zo: accepteer wat er gebeurd is, bekijk waar het mis ging en verander je aanpak met wat je nu weet. Vervolgens pak je de draad weer op. De vraag is niet hoeveel tegenslagen je krijgt, maar hoe vaak je na een tegenslag de kracht weer vindt om door te gaan. De vaardigheid in omgang met tegenslag is een absolute must om je doel te kunnen bereiken.
Herken je jezelf in iets dat hierboven staat? Heb jij een afleidend aapje in je hoofd of een omgeving die het je extra moeilijk maakt? Vaak is het een combinatie van factoren. Loop ze eens na en elimineer ze één voor één. Dat zijn de eerste stappen naar jouw doel.
Eens sparren over je doel, plan of de belemmeringen die je tegenkomt? Neem contact op!